Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

Η Παράδοση

Οι “Αμπελώνες Μάρκου” είναι από τα παλαιότερα μικρής κλίμακας οινοποιεία της Αττικής με συνεχόμενη εμπορική λειτουργία από το 1908 και από τα πρώτα που απέκτησε σύγχρονη οινοποιητική μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης το 1983.

Αυτήν την στιγμή αποτελείται από την 4η κατά σειρά γενιά οινοποιών. 

Η οικογένεια Μάρκου ασχολείται εδώ και πολλούς αιώνες με την αμπελουργία στην περιοχή της Μεσογαίως & Λαυρεωτικής, και από τα τέλη του 19ου αιώνα εισέρχεται και στην παραγωγή και εμπορία οίνου.

Το 1908 κτίζουν το Καπηλειό τους στην αστική γειτονιά των βιοτεχνών, στο Ψυρρή, όπου οινοποιούν και πουλούν το κρασί τους και ιδιόκτητο πατητήρι στον αμπελώνα όπου πατούν αποκλειστικά επιλεγμένα σταφύλια παραγωγής τους.   

Οι “Αμπελώνες Μάρκου” φέρουν σημαντικό μέρος των προφορικών παραδόσεων και μεθόδων αμπελουργίας και οινοποίησης της Αττικής και από το 1983 με τη ίδρυση του σύγχρονου οινοποιείου τις θέτουν επίσημα σε ανοικτό διάλογο με την εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση και γνώση σημαντικών συνεργατών οινολόγων και γεωπόνων παράγοντας έτσι  αληθινά ώριμα παραδείγματα της ιδιωματικής φωνής του Αττικού Αμπελώνα.

Με 200 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, συγκεντρωμένου σταδιακά και με κόπο από την καθεμιά γενιά ξεχωριστά κατά την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα στην Αττική και την Νεμέα και με ετήσια παραγωγή που φτάνει τις 150,000 φιάλες, τα κρασιά των «Αμπελώνων Μάρκου» είναι υποδειγματικά του terroir τους:

Οι αμπελώνες είναι κυρίως άνυδροι (ξερικοί) με παλαιά κλίματα 65+ ετών σε κυπελλοειδής σχηματισμό κατά την Αττική αμπελουργική παράδοση, με χαμηλές αποδόσεις ποιοτικού και πλούσια αρωματικά φρούτου.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

Η Ιστορία. . .Από το 1908

Για αιώνες γενεών η οικογένεια Μάρκου, όπως και πολλοί από τους κάτοικους της αγροτικής/αμπελλουργικης ζώνης των Αθηνών, ασχολείται με την καλλιέργεια της αμπέλου.

Τα παραδοσιακά μικρής κλίμακας οινοποιεία από την αρχαιότητα υπήρξαν τα καπηλειά και κατά τις απαρχές του 20ου αιώνα, οι Αμπελώνες Μάρκου αποκτούν καπηλειό όπου οινοποιούν και από όπου εμπορεύονται τους οίνους που παράγουν καθώς επίσης και ιδιωτικό πατητήρι για το «πάτημα» στα Μεσόγεια κοντά στα αμπέλια.  

1908

Το 1908 ο Σπύρος Μάρκου οινοποιεί το Σαββατιανό από τα κτήματα της οικογένειας, την αρχαία γηγενής ποικιλία της Αττικής στο καπηλειό του στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών, την παλιά γειτονιά των βιοτεχνών. 

1920

Το 1920 αγοράζει μια μεγαλύτερη έκταση γης επίσης στο Ψυρρή, όπου στεγάζει το 2ο του Καπηλειό – μια ξύλινη παράγκα για την φύλαξη των βαρελιών του και μια μεγάλη αυλή που προσφέρεται για την στάθμευση κάρων και αμαξών. Από εκεί πουλά το μεσογείτικο κρασί του που γίνεται ανάρπαστο σε όλα τα κέντρα και φημισμένες ταβέρνες του ιστορικού κέντρου των Αθηνών.

1928

Το 1928 μαζί με τους 2 γιούς του, Βασίλη και Γιώργο, και μετά από την μεγάλη τους επιτυχία στην πρωτεύουσα κτίζουν πλέον με τούβλα στο ίδιο σημείο το οινοπωλείο και μαγειρείο που λειτουργεί μέχρι σήμερα στην Αισχύλου 12Α . Το «Οινοπωλείον» συνεχίζει να σερβίρει και να πουλάει αποκλειστικά τα κρασιά των «Αμπελώνων Μάρκου» όπως και πριν από 100 χρόνια.

1954

Το 1954 ο Βασίλης επεκτείνει τον οικογενειακό αμπελώνα φυτεύοντας επιπλέον 50 στρέμματα ξερικών κλημάτων στην αμπελουργική ζώνη την Αττικής   

1983

Το 1983 η 3η γενιά, ο Σπύρος και ο Κωστής, ιδρύουν την πρώτη μικρής κλίμακας σύγχρονη μονάδα οινοπαραγωγής και εμφιάλωσης της Αττικής σύμφωνα με τα πρότυπα και τις τεχνολογικές επιταγές της νέα εποχής. Εκτός από το δικό τους κρασί, εμφιαλώνουν τις παραγωγές και πολλών άλλων μικρής κλίμακας οινοποιών της περιοχής που δεν έχουν ακόμα δικό τους εμφιαλωτήριο συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην διατήρηση, εξέλιξη και ανάπτυξη του Αττικού Αμπελώνα.

1998

Το 1998, οι ιδιόκτητοι Αττικοί αμπελώνες της οικογένειας επεκτείνονται στην οινοπαραγωγική ζώνη της Νεμέας Πελοποννήσου. Με περισσότερες από 7 ετικέτες, το οινοποιείο των Αμπελώνων Μάρκου αποκτά επιπλέον παρουσία συμμετέχοντας σε διεθνής εκθέσεις και διαγωνισμούς κερδίζοντας βραβεία και αξιώσεις.

2005

Το 2005 η οικογένεια Μάρκου ιδρύει το «Μουσείο Οίνου», στο οποίο φιλοξενεί στην συλλογή γεωργικών και οινοπαραγωγικών εργαλείων της οικογένειας από τις αρχές του 19ου αιώνα όπου διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα οινοτουρισμού & αγροτουρισμού καθώς και ποικίλα κοινωνικά και εταιρικά events.

2011

Το 2011 το ενδιαφέρον προς τις διεθνείς αγορές αυξάνει και αναπτύσσουν πωλήσεις προς τις αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Σήμερα

Σήμερα με 12 πλέον ετικέτες εξερεύνησης κυρίως των ελληνικών ποικιλιών, οι Αμπελώνες Μάρκου εξακολουθούν να είναι ένα από τα ενεργότερα μικρής κλίμακας οινοποιεία της Αττικής και με την 4η γενιά πια οινοποιών να έχει αναλάβει τα ινία.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

Η Φιλοσοφία μας

Ακολουθούμε πάντα την πρώτη ύλη στις προσταγές της, όπως ο γλύπτης το μάρμαρο, και η προσέγγισή μας, αποτελείται από αυστηρότητα στην τήρηση απαράβατων κανόνων και ελευθερία σε προσεκτικά μελετημένους πειραματισμούς γιατί το βλέμμα μας θέλουμε να παραμένει πάντα ανήσυχο.

Από τις απαρχές μας, η ζωή μας μοιράζεται μεταξύ του αμπελιού, της παραγωγής και της πώλησης συμπεριλαμβανομένων και όλων των κλάδων που αυτοί οι τομείς αφορούν. Η ανάληψη πολλών ρόλων μας χαρακτηρίζει και το πνεύμα που μοιραζόμαστε είναι ένα: είμαστε όλοι εργάτες και κοινωνοί του οίνου. 

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να διατηρούμε ενεργή κοινωνική συμμέτοχή με την περιοχή μας και τους ανθρώπους της. Επιθυμία μας είναι να συμβάλλουμε στην διατήρηση της μνήμης και των παραδόσεων του αγροτικού και οινικού πολιτισμού της Αττικής και φυσικά στην γνωριμία του οινόφιλου κοινού με το Αττικό κρασί και την αληθινά ιδιωματική φωνή του.      

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  • Δευτέρα: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
  • Τρίτη: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
  • Τετάρτη: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
  • Πέμπτη: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ
  • Παρασκευή: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
  • Σάββατο: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
  • Κυριακή: Κλειστά

Copyright © 2023 Markou Vineyards Greece. All Rights Reserved.
Handcrafted with love by e-iT

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Κατηγορίες

el
Add to cart