AMΠΕΛΩΝΕΣ ΜΑΡΚΟΥ

Ο ΠΓΕ Αττικός Αμπελώνας

Ο Αττικός αμπελώνας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος και πιο ιστορικός αμπελώνας της Ελλάδος και αποτελείται από 3 ξεχωριστές οινοπαραγωγές ζώνες βόρεια, δυτικά και νοτιοανατολικά. Οι Αμπελώνες Μάρκου βρίσκονται στην μεγαλύτερη νοτιοανατολική αμπελουργική ζώνη της Μεσογαίως & Λαυρεωτικής.  

Ο αμπελώνας της Μεσογαίως είναι ένας διακοπτόμενος αμπελώνας σε λοφώδη κοιλάδα διαμέσου 8 κεφαλοχωρίων η οποία συνορεύει με τους ορεινούς όγκους του Υμηττού και της Πεντέλης που την προστατεύουν από τους βόρειους ψυχρούς ανέμους.

Επίσης, η Μεσόγαια και Λαυρεωτική βρέχεται ολόγυρα από τον Σαρωνικό και Ευβοϊκό πέλαγος που από μικρή απόσταση δροσίζει και διατηρεί ξηρά τα αττικά αμπέλια.

Το έδαφος είναι αργιλοπυλώδες και ποικίλει σε ποσοστώσεις χαλικιού, ασβεστόλιθου, και ορυκτών μετάλλων κάνοντας τον Αττικό αμπελώνα πλούσιο σε βιοποικιλότητα και μικροκλίματα ακόμα και μέσα στα ίδια τα σύνορα της χερσονήσου.

Ο Αττικός αμπελώνας είναι συνεχόμενα διακοπτόμενος από ατελείωτους ελαιώνες, άγρια δασική βλάστηση όπως σχίνα και πεύκα, άγριο θυμάρι και δεντρολίβανο και πικάντικη άγρια ρόκα. Ελαιόδεντρα βρίσκονται να οριοθετούν συχνά τα αμπελοτόπια ή ακόμα και διαμέσου αυτών. Αυτή η διακοπτόμενη φύση του Αττικού αμπελώνα, του αρχαιότερου σε συνεχή χρήση στον κόσμο, υπαγορεύει συγκεκριμένες συνθήκες χειρωνακτικής καλλιέργειας και συγκομιδής.  

Η ήπιας παρέμβασης καλλιέργεια χωρίς ύδρευση και η χειρωνακτική συλλογή κατά την συγκομιδή αποτελούν από την αρχαιότητα και έως τις μέρες μας χαρακτηριστικά αναλλοίωτα του Αττικού αμπελώνα που μαζί με την παρουσία υπόγειων ρευμάτων υφάλμυρου νερού δίνουν τον μοναδικά ιδιωματικό χαρακτήρα του terroir.

Οι Ποικιλίες που καλλιεργούνται στους Ατικούς αμπελώνες μας:

Η γηγενής ποικιλία της Αττικής, Σαββατιανό, το ερυθρό Αγιωργίτικο Νεμέας, καθώς επίσης Ασύρτικο, Ροδίτης, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Μανδηλαριά & τις Γαλλικές Cabernet Sauvignon και Merlot.

AMΠΕΛΩΝΕΣ ΜΑΡΚΟΥ

Ο ΠΟΠ Αμπελώνας της Νεμέας

Επίσης από τους ιστορικότερους αμπελώνες της Ελλάδος καθώς και ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός για τα δεδομένα του Ελλαδικού χώρου. 

Εδώ οι Αμπελώνες Μάρκου καλλιεργούν την αγαπημένη ερυθρή ποικιλία «το μαύρο της Νεμέας», το Αγιωργίτικο.

Ο αμπελώνας της Νεμέας περιτριγυρίζεται από ορεινούς όγκους και χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες από διαφορετικά εδάφη, υψόμετρα και μικροκλίματα.

Οι Αμπελώνες Μάρκου καλλιεργούν τα κλίματά τους στην ημιορεινή ζώνη και παράγουν εξαιρετικά πιπεράτα Αγιωργίτικα με πολυπλοκότητα, δυνατές τανίνες και πλούσια αρώματα μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων.

Η Νεμέα είναι βουτηγμένη στον μύθο. Εκεί όπου ο Ηρακλής έφερε εις πέρας τον πρώτο του άθλο, νικώντας το λιοντάρι της Νεμέας. Κάποιες εκδοχές θέλουν τον Ηρακλή να τραυματίζεται ελαφρά στην μάχη και από το αίμα του να ξεπηδάει το κλίμα της ερυθρής ποικιλίας και άλλες παρουσιάζουν τις νύμφες να του προσφέρουν τον οίνο προς εορτασμό της νίκης του.

Οι Ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες μας στην Νεμέα:

Η γηγενής ποικιλία της Νεμέας, το ερυθρό Αγιωργίτικο.

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  • Δευτέρα: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
  • Τρίτη: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
  • Τετάρτη: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
  • Πέμπτη: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ
  • Παρασκευή: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
  • Σάββατο: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
  • Κυριακή: Κλειστά

Copyright © 2023 Markou Vineyards Greece. All Rights Reserved.
Handcrafted with love by e-iT

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Κατηγορίες

el
Add to cart